torstai 21. heinäkuuta 2011

Maya Kulenovic

Kuten aiemmassa postauksessa vähän viittasinkin, näitä taiteilijajuttuja on tulossa enemmänkin. Tässä heti alkuun ensimmäinen, joka kertoo minulle melko uudesta tuttavuudesta, taiteilijasta nimeltään Maya Kulenovic (s.1975). Kulenovic on alkujaan lähtöisin Sarajevosta, mutta asuu nykyisin Torontossa, Kanadassa.
Maya on erittäin korkeasti koulutettu taiteen saralla ja hänen näyttelyitään järjestetään ympäri maailmaa. 
Lambs 2004
 
Away 2012



Mayan tekninen osaaminen on huippuluokkaa - tekniset esikuvat löytyvät vanhojen mestareiden opeista, kuten chiaroscuro - käsite. Tällä tekniikalla luodaan useita ohuita maalikerroksia, joiden läpi maalauksen pinta tuntuu hehkuvan sisäistä valoaan.
Itse teoksissa tuntuu yhdistyvän kohteen voima ja samalla sen herkkyys. Samaa voidaan sanoa Kulenovicin maalaustyylistä, joka yhdistää herkkiä, ohuita maalikerroksia sekä expressiivistä ja voimakasta tapaa maalata nopeasti ja yllättävillä pigmenttivalinnoilla.
 
Aristocrat 2007
Kulenovic on maalannut monipuolisesti sekä kurinalaisempaa että vapaamuotoisempaa kuvastoa. Aihemaailmaan kuuluvat maisemat, rakennukset, ihmiset ja eläimet. Kaikissa yhdistävänä tekijänä on synkkyys ja painostava tunnelma.
Itseäni puhuttelevat ehkä kaikista eniten eläinaiheiset kuvat, joissa eläin on kaikessa viattomuudessaan alistettu raakaan kohtaloonsa. Esiin tulevat hirtehiset aiheet kuten lihallisuus ja vääristynyt, sairas erotiikka.
Maalaukset ovat pelottavia, mutta vielä pelottavampaa on miten kauniita ne silti ovat.
Hog 2005
All these images belong to Maya Kulenovic, I don't have any commercial purposes for them and I give the artist full credit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti